Nawożenie w uprawie soi

Nawożenie soi

Bogata w składniki odżywcze gleba jest idealną podstawą mocnych roślin soi

Optymalne zaopatrzenie w składniki pokarmowe jest podstawowym warunkiem powodzenia uprawy soi. Ponieważ jest to roślina strączkowa, dzięki bakteriom brodawkowym nawożenie azotem w większości przypadków nie jest konieczne. Przed wysiewem należy jednak zwrócić uwagę na składniki pokarmowe obecne w glebie.

Poniższy tekst zawiera wskazówki odnośnie do zaopatrzenia gleby w nawozy na etapie przygotowania stanowiska oraz ogólne potrzeby nawozowe soi.

Właściwe nawożenie soi – jak nawozić stanowisko pod soję

Przed wysiewem nasion soi warto przeprowadzić dokładne badanie gleby. Pozwoli to na zorientowanie się, jakie i w jakiej ilości składniki odżywcze są już dostępne w glebie, a jakie należy ewentualnie uzupełnić w drodze nawożenia.

Nawozy odpowiednie dla soi

Nawozy właściwe dla soi Nawozy mniej użyteczne w uprawie soi
Potas

Magnez

Obornik

Fosfor

Gnojowica

Azot

Makroskładniki niezbędne w uprawie soi

Aby plony soi były wydajne, w glebie powinny być obecne następujące minerały: potas, magnez i fosfor. Jeśli badanie gleby wykaże niedobór któregoś z nich, należy koniecznie zwiększyć jego podaż za pomocą nawozu. Ilość niezbędną oblicza się na podstawie zapotrzebowania roślin przy oczekiwanym plonie, z uwzględnieniem klasy gleby.

  Makroelement   Zapotrzebowanie przy plonie 30 dt/ha
  K2O   50 kg/ha
  MgO   15 kg/ha
  P2O5   45 kg/ha
       

Soja nie wymaga nawożenia azotem

Zamiast stosować dodatkowy nawóz azotowy, lepiej jest zaszczepić nasiona bezpośrednio przed siewem. Zaszczepienie nasion inokulantem Rhizobium sprzyja rozwojowi bakterii brodawkowych. Wiążą one azot z powietrza i zaopatrują nim rośliny. W przypadku soi można również zrezygnować z nawożenia potasem.

Ważne: Przed siewem nie należy stosować nawozów azotowych. W skrajnych przypadkach może to zaburzać wytwarzanie brodawek korzeniowych.

Nawożenie azotem powinno być stosowane tylko w wyjątkowych przypadkach, gdy bakterie brodawkowe nie rozwinęły się prawidłowo i istnieje ryzyko, że roślina soi nie otrzyma wystarczającej ilości azotu. W najgorszym przypadku może to doprowadzić do dużych strat plonów. Aby przynajmniej częściowo temu zapobiec, można zastosować jednorazowe nawożenie azotem w dawce 50-80 kg N/ha. Najlepszym momentem na to jest koniec kwitnienia.

Nasze nasiona sprzedawane są przy pomocy naszych farmpartnerów – od rolnika do rolnika. Dzięki temu jesteśmy w stanie zapewnić naszym klientom jednocześnie fachowe doradztwo oraz nasiona najwyższej jakości. To jest właśnie nasza idea #farmprinzip.

Prosimy skontaktować się z naszymi kierownikami regionu i zapytać o farmpartnera w najbliższej okolicy!