Sukces w uprawie soi: wszystko, co należy wiedzieć o warunkach klimatycznych, typie gleby i rodzaju stanowiska
Soja staje się coraz bardziej popularna wśród lokalnych rolników. W związku z tym w ostatnich latach znacznie zwiększyła się powierzchnia jej uprawy. Wszyscy zainteresowani uprawą soi powinni wiedzieć, czy ich pola nadają się pod tę roślinę. Poniżej znajdują się wszystkie istotne informacje na temat warunków klimatycznych, rodzaju stanowiska i typu gleby.
Soja lubi ciepło i preferuje łagodny klimat
Soja pochodzi z Japonii i północnych Chin i dopiero z upływem czasu rozprzestrzeniła się w Ameryce i Europie. Najlepiej rozwija się w cieplejszych regionach, co sprawia, że jej uprawa w regionach południowo-wschodnich Polski jest bezproblemowa. Bardzo wczesne odmiany z grupy dojrzałości (000) dają również bardzo dobre plony w nieco chłodniejszych regionach, w Polsce południowo-zachodniej i środkowej, a nawet na północy.
Uwaga: Jeśli w danym regionie dobrze rośnie kukurydza na ziarno (FAO K 240-280), to nic nie stoi na przeszkodzie, aby uprawiać tam też soję.
Ważne: Soja nie toleruje jednak tak dobrze późnych przymrozków i napływu zimnych mas powietrza. Niższe temperatury, poniżej 12°C, są problematyczne, zwłaszcza w okresie kwitnienia. Z kolei późne majowe przymrozki są tolerowane przez soję do minimalnej temperatury -6°C.
Stanowisko i gleba: powinny być ciepłe i spulchnione
Stanowisko, a tym samym gleba, są czynnikami decydującymi o powodzeniu uprawy soi. Roślina ta nie ma wysokich wymagań, ale gleba pod jej uprawę powinna być:
- ciepła
- lekka do średniej
- głęboko przepuszczająca
Ponadto gleba powinna mieć wartość pH od 6,5 do 7 i dobrze magazynować wodę. Dlatego na bardziej suchych stanowiskach niezwykle ważne jest regularne podlewanie. Zalecana jest również gleba o niskiej zawartości azotu. Dodatkowe informacje o doborze stanowiska można znaleźć w części: Przygotowanie stanowiska pod uprawę soi.
Uwaga: Stanowiska kamieniste i o niskim profilu glebowym nie są najlepszym wyborem w przypadku soi. To samo dotyczy gleb bagiennych.
Nasze nasiona sprzedawane są przy pomocy naszych farmpartnerów – od rolnika do rolnika. Dzięki temu jesteśmy w stanie zapewnić naszym klientom jednocześnie fachowe doradztwo oraz nasiona najwyższej jakości. To jest właśnie nasza idea #farmprinzip.
Prosimy skontaktować się z naszymi kierownikami regionu i zapytać o farmpartnera w najbliższej okolicy!