Soja – Plony do potęgi

Plony do potęgi

Soja pochodzi z Chin i należy do rodziny bobowatych. W ostatnich latach wielu europejskich hodowców zintensyfikowało prace nad tym gatunkiem. Efektem tych wysiłków są nowe, wczesne odmiany, świetnie dopasowane do naszych warunków klimatycznych.

soja

Klimat

Bardzo wczesne odmiany z najwyższej grupy wczesności (000), jak nasza odmiana OBELIX, mogą być z powodzeniem uprawiane wszędzie tam, gdzie udaje się kukurydza ziarnowa o FAO 230-250.

Wymagania stanowiskowe

Idealne są gleby niezbyt zwięzłe, przewiewne, ciepłe oraz dobrze utrzymujące wilgoć. Uprawa na stanowiskach suchych wymaga dodatkowego nawadniania. Grunty kamieniste nie są odpowiednie, ponieważ mogą utrudniać dostatecznie niskie ustawienie aparatu tnącego kombajnu.

Nawożenie

Należy stosować fosfor, potas oraz magnez odpowiednio do wymagań pokarmowych i zasobności gleby. Nie zaleca się stosowania azotu, ponieważ może on obniżać masę brodawek.

ZWALCZANIE CHWASTÓW

Ochrona przed chwastami jest niezbędna, ponieważ soja charakteryzuje się powolnym rozwojem początkowym i późno zakrywa międzyrzędzia.

ZBIÓR I SPRZEDAŻ

Zbiór odbywa się od połowy września do początku października. Dojrzałość soi poznaje się po żółtej barwie liści i ich opadaniu oraz po „dzwonieniu” nasion w strąkach. Optymalna do zbioru wilgotność ziarna wynosi 14 – 20%. Magazynowanie możliwe jest już od 13%. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu (18 – 20%) oraz bardzo wartościowego białka (ok. 40%) soja uprawiana w Europie jest cennym i wolnym od GMO pokarmem dla ludzi i zwierząt.

Charkterystyka

  • Dojrzewanie porównywalne z kukurydzą ziarnową FAO 230 – 250

  • Obsada 60 – 70 roślin/m2

  • Wczesne dojrzewanie i niska wilgotność ziarna

  • Wyjątkowo szybki wzrost

  • Dojrzewanie bez opóźnień

  • Nadzwyczajna tolerancja wobec niskich temperatur w okresie kwitnienia

  • Wysoka odporność na wyleganie

  • Bardzo dobra zawartość białka