Soja – Plony do potęgi

Plony do potęgi

Soja (łac. Glycine max) pochodzi z Chin i należy do rodziny bobowatych. W ostatnich latach wielu europejskich hodowców zintensyfikowało prace nad tym gatunkiem. Efektem tych wysiłków są nowe, wczesne odmiany, świetnie dopasowane do naszych warunków klimatycznych. Dzięki temu powierzchnia uprawy soi w Polsce sięgnęła już około 15.000 ha.

soja

Klimat

Bardzo wczesne odmiany z najwyższej grupy wczesności (000), jak nasza odmiana OBELIX, mogą być z powodzeniem uprawiane wszędzie tam, gdzie udaje się kukurydza ziarnowa o FAO 230-250.

Nawożenie

Należy stosować fosfor, potas oraz magnez odpowiednio do wymagań pokarmowych i zasobności gleby. Nie zaleca się stosowania azotu, ponieważ może on obniżać masę brodawek.

ZWALCZANIE CHWASTÓW

Ochrona przed chwastami jest niezbędna, ponieważ soja charakteryzuje się powolnym rozwojem początkowym i późno zakrywa międzyrzędzia.

ZBIÓR I SPRZEDAŻ

Zbiór odbywa się od połowy września do początku października. Dojrzałość soi poznaje się po żółtej barwie liści i ich opadaniu oraz po „dzwonieniu” nasion w strąkach. Optymalna do zbioru wilgotność ziarna wynosi 14 – 20%. Magazynowanie możliwe jest już od 13%. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu (18 – 20%) oraz bardzo wartościowego białka (ok. 40%) soja uprawiana w Europie jest cennym i wolnym od GMO pokarmem dla ludzi i zwierząt.

Charkterystyka

  • Dojrzewanie porównywalne z kukurydzą ziarnową FAO 230 – 250

  • Obsada 60 – 70 roślin/m2

  • Wczesne dojrzewanie i niska wilgotność ziarna

  • Wyjątkowo szybki wzrost

  • Dojrzewanie bez opóźnień

  • Nadzwyczajna tolerancja wobec niskich temperatur w okresie kwitnienia

  • Wysoka odporność na wyleganie

  • Bardzo dobra zawartość białka