Ostanie dni intensywnych prac!
W następnych miesiącach z naszych aktualności będziecie mogli się dowiedzieć także, co piszczy w trawie w rejonach działania naszych kierowników regionu. Cykl rozpoczynamy krótką relacją z obszaru północno-wschodniej Polski, za który odpowiada Łukasz Pycz.
Nasze nasiona w rejonie północno-wschodniej Polski już w 95% zostały dostarczone do klientów. Ostatnich odmian, które tradycyjnie schodzą z linii produkcyjnych dopiero pod koniec marca, spodziewamy się w ciągu kilku najbliższych dni. Z całą pewnością nasi farmpartnerzy dostarczą je do klientów na czas przed terminem siewu. Wcześniej pomogli oni naszym odbiorcom starannie dobrać najodpowiedniejsze do każdego gospodarstwa odmiany, a teraz mogą zająć się także swoimi polami. Aktualne prace polowe sprowadzają się przede wszystkim do przygotowania pól pod zasiewy i nawożenia przedsiewnego, głównie solą potasową (K2O), aby siewy kukurydzy mogły rozpocząć się bez przeszkód za kilka tygodni.
Niestety pogoda niekoniecznie sprzyja. Cały czas ilość opadów nie jest wystarczająca i problem ten dotyczy w zasadzie całej Polski. Wprawdzie wilgotność gleby i zasoby wód gruntowych miały szansę się lekko odbudować, ale z pewnością nie wystarczy to, aby zrównoważyć ubytki spowodowane suszą ostatnich dwóch lat. Opady docierają także do głębszych warstw gleby z dużym opóźnieniem z uwagi na zagęszczenie warstwy ornej, któremu sprzyja brak przemarzania gleby zimą.
Dodatkowo, ostanie noce z temperaturami istotnie poniżej zera też nie wpływają pozytywnie na zasoby wody i oczywiście na początek wegetacji roślin uprawnych. Mamy nadzieję na poprawę aury i dalsze opady w najbliższych tygodniach, tak aby nic nie stało na przeszkodzie udanym zasiewom kukurydzy.
Mamy też inne powody do zadowolenia z naszej pracy, bowiem z regionu napływają bardzo pozytywne opinie dot. jakości kiszonek z naszych odmian. Pobieraliśmy liczne próby kiszonek u naszych klientów do analizy. Wyniki są godne pochwały, a właściwości są rewelacyjne! Przeciętnie parametry kształtują na następującym poziomie:
- sucha masa 33 – 37%
- skrobia 32 – 43%
- strawność 72 – 78%
Pomimo panującej pandemii i pozostawiających trochę do życzenia warunków pogodowych optymistycznie patrzymy w przyszłość!
Pozdrowienia z Podlasia!
Łukasz Pycz
Region Północno- Wschodnia Polska
W razie jakichkolwiek pytań odnośnie naszych odmian kukurydzy, ich dostaw lub ogólnej agrotechniki związanej z uprawą kukurydzy jesteśmy do dyspozycji. Kontakty do naszych kierowników regionów znajdziecie tutaj.