Ostanie dni intensywnych prac!

01.04.2020

W następnych miesiącach z naszych aktualności będziecie mogli się dowiedzieć także, co piszczy w trawie w rejonach działania naszych kierowników regionu. Cykl rozpoczynamy krótką relacją z obszaru północno-wschodniej Polski, za który odpowiada Łukasz Pycz.

Nasze nasiona w rejonie północno-wschodniej Polski już w 95% zostały dostarczone do klientów. Ostatnich odmian, które tradycyjnie schodzą z linii produkcyjnych dopiero pod koniec marca, spodziewamy się w ciągu kilku najbliższych dni. Z całą pewnością nasi farmpartnerzy dostarczą je do klientów na czas przed terminem siewu. Wcześniej pomogli oni naszym odbiorcom starannie dobrać najodpowiedniejsze do każdego gospodarstwa odmiany, a teraz mogą zająć się także swoimi polami. Aktualne prace polowe sprowadzają się przede wszystkim do przygotowania pól pod zasiewy i nawożenia przedsiewnego, głównie solą potasową (K2O), aby siewy kukurydzy mogły rozpocząć się bez przeszkód za kilka tygodni.

Ostanie dni intensywnych prac!

Niestety pogoda niekoniecznie sprzyja. Cały czas ilość opadów nie jest wystarczająca i problem ten dotyczy w zasadzie całej Polski. Wprawdzie wilgotność gleby i zasoby wód gruntowych miały szansę się lekko odbudować, ale z pewnością nie wystarczy to, aby zrównoważyć ubytki spowodowane suszą ostatnich dwóch lat. Opady docierają także do głębszych warstw gleby z dużym opóźnieniem z uwagi na zagęszczenie warstwy ornej, któremu sprzyja brak przemarzania gleby zimą.

Dodatkowo, ostanie noce z temperaturami istotnie poniżej zera też nie wpływają pozytywnie na zasoby wody i oczywiście na początek wegetacji roślin uprawnych. Mamy nadzieję na poprawę aury i dalsze opady w najbliższych tygodniach, tak aby nic nie stało na przeszkodzie udanym zasiewom kukurydzy.

Mamy też inne powody do zadowolenia z naszej pracy, bowiem z regionu napływają bardzo pozytywne opinie dot. jakości kiszonek z naszych odmian. Pobieraliśmy liczne próby kiszonek u naszych klientów do analizy. Wyniki są godne pochwały, a właściwości są rewelacyjne! Przeciętnie parametry kształtują na następującym poziomie:

  • sucha masa 33 – 37%
  • skrobia 32 – 43%
  • strawność 72 – 78%

Pomimo panującej pandemii i pozostawiających trochę do życzenia warunków pogodowych optymistycznie patrzymy w przyszłość!

Pozdrowienia z Podlasia!

Łukasz Pycz

Region Północno- Wschodnia Polska

 

W razie jakichkolwiek pytań odnośnie naszych odmian kukurydzy, ich dostaw lub ogólnej agrotechniki związanej z uprawą kukurydzy jesteśmy do dyspozycji. Kontakty do naszych kierowników regionów znajdziecie tutaj.